Stoel ‘Antimacassar III’

Met ‘Antimacassar III’ wordt een oud gebruik geherintroduceerd in interieurstyling. De nieuwe collectie is geïnspireerd op en gemaakt van de antimakassar; het gehaakte kleedje dat in vervlogen tijden het zitmeubilair beschermde tegen vette haren en handen.

De antimakassar maakt een comeback in het werk van Ruben van Megen. Rond 1900 werden voor het eerst de rug- en armleuningen met de kleedjes afgedekt. Toen ter bescherming tegen de haarolie Macassar. Toen rond 1950 de Brylcreem zijn intrede maakte werden door vlijtige handwerkers opnieuw talloze antimakassars gehaakt om het meubilair te beschermen tegen het immens populaire haarvet. Ruben blaast nu, voor de derde keer, nieuw leven in het gebruik van de antimakassar.

Het beschermen van de meubels door ze af te dekken fascineert Ruben. Het afdekken van een ontwerp met een ontsierend voorwerp ter bescherming matcht niet met het rechtvaardigheidsgevoel van de ontwerper. Het tast de esthetiek van het ontwerp aan dat door de oorspronkelijke ontwerper zorgvuldig is uitgedacht.

Daarnaast vraagt Ruben zich af wat beschermen inhoudt. Is onze westerse maatschappij niet té gericht op het beschermen waardoor je vergeet te genieten van het leven zoals het is? En hoe erg is het eigenlijk om een risico te nemen als daar vrijheid tegenover staat?

Ruben vertaalt zijn gedachten in deze stoel. Die is gemaakt uit massief gegoten brons. Het frame, dat blootgesteld is, is zichtbaar aangetast. De rugleuning waarop de antimakassar rust is volledig intact. De gietmal van de stoel is gemaakt met een oude stoel en een antimakassar. In het productieproces worden de oude materialen weggebrand. De vorm van de stoelen is daarmee volledig gerecycled.

Stoel ‘Antimacassar III’

Design: Ruben van Megen, 2018

Materiaal: massief gegoten brons, zwart gepatineerd i.c.m. hoogglans gepolijst

Prijs op aanvraag.