Eettafel Cafe 6116 – brons

Ferdinand Bol, Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn legden ze al vast in 17e eeuwse portretten van hooggeplaatsten. En in het begin van de 20e eeuw deed het Perzisch tapijt op tafel, de tafelloper, zijn intrede in de modale huishoudens om vervolgens, rond 1980, te verdwijnen uit de interieurs. De collectie Café 6116 is hierop geïnspireerd.

De collectie omvat een eigentijdse collectie met een eettafel, drie salontafels en vloertegels waarin Perzische tapijten daadwerkelijk verwerkt zijn. Ieder stuk is dus uniek.

Ruben gebruikt voor zijn meubels tapijten die vaak jarenlang getuige zijn geweest van alles wat er gebeurde in het leven van de eigenaar. De tand des tijds heeft ze gekarakteriseerd en verfraaid. En zo’n oud tapijt herbergt jaren aan herinneringen en geheimen. Doordat Ruben de tapijten hergebruikt en de tijd stopzet door ze te verstenen, worden de herinneringen voor altijd bewaard. De littekens die zichtbaar blijven vormen het bewijs van een vorig leven.

De eettafel heeft een slank onderstel dat het blad draagt alsof het vederlicht is. Er zijn twee uitvoeringen van het frame beschikbaar; een mat antraciet stalen frame met parelmoereffect en een ambachtelijk geslepen bronzen frame dat hoogglans is afgewerkt. Dit bronzen frame ontwikkelde Ruben speciaal voor de expositie in Milaan; deze nieuwe uitvoering past perfect in de sfeer van het Palazzo waarin de expo plaatsvindt en sluit naadloos aan bij de inrichting van de expositie van Ruben die verwijst naar de gouden eeuw. De frames zijn magnifiek in zijn eenvoud en combineren daarom prachtig met het tafelblad. Met de eettafel Café 6116 won Ruben van Megen in 2017 een Red Dot Award, een Talente award (2018) en een A’ Design Award (2018).

Prijzen op aanvraag.